Θωρακοχειρουργικό Ιατρείο

Email

evgen-gr@ath.forthnet.gr

Τηλεφωνικό κέντρο

210-720 8100

Το Τμήμα Χειρουργικής Θώρακος (Θωρακοχειρουργικό Τμήμα) του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου καλύπτει τη χειρουργική αντιμετώπιση παθολογιών των οργάνων-σπλάχνων του θωρακικού κλωβού, όπως οι πνεύμονες, το τραχειοβρογχικό δέντρο, τον υπεζωκότα του μεσοθωρακίου (όπως ο θύμος αδένας), ο οισοφάγος, οι μεσοθωρακικοί λεμφαδένες και καθώς και του θωρακικού τοιχώματος (στέρνο, θωρακικός κλωβός).

Η Θωρακοχειρουργική Ομάδα του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Τακτικό Καθηγητή Χειρουργικής Θώρακος της Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Περικλή Τόμο, έχοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση και σε πλήρη εναρμόνιση με τα σύγχρονα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνεργάζεται με επαγγελματίες υγείας σε πολλές ειδικότητες , με σκοπό την ολοκληρωμένη φροντίδα και περίθαλψη.

Ειδικότερα, ο θωρακοχειρουργικός ασθενής στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο πλαισιώνεται από εξειδικευμένο αναισθησιολογικό προσωπικό για την ασφαλή και ανώδυνη περιεγχειρητική του φροντίδα. Επιπλέον, εξειδικευμένοι ακτινολόγοι, ογκολόγοι, παθολογοανατόμοι ,καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γιατροί σε πολλές άλλες ειδικότητες απαρτίζουν την ομάδα, η οποία με μία διεπιστημονική προσέγγιση παρέχει σύγχρονες και υψηλής ποιότητας διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα εντατικής θεραπείας (24-7 ICU OPEN) παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο του ασθενούς. Συγχρόνως, η νοσηλεία του θωρακοχειρουργικού ασθενούς στο Ευγενίδειο υποστηρίζεται συνέχεια από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ομάδα φυσικοθεραπευτών για εξειδικευμένη αναπνευστική φυσικοθεραπεία, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλή αποθεραπεία τους. Στο Ευγενίδειο διενεργούνται επεμβάσεις με βάση τα διεθνή εφαρμοσμένα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Συγκεκριμένα διενεργούνται :

 • Θωρακοσκοπική χειρουργική (VATS): είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με κάμερα και ενδοσκοπικά εργαλεία , χωρίς θωρακοτομή για την διενέργεια βιοψιών υπεζωκότα-πλευροδεσιών, βιοψιών πνεύμονα, σφηνοειδών εκτομών πνεύμονα, αντιμετώπιση πνευμοθώρακα, λοβεκτομών για πρώιμα στάδια καρκίνου του πνεύμονα, παρέχοντας έτσι ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία με σύντομο χρόνο αποθεραπείας.
 • Χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου πνεύμονα με εξατομικευμένη προσέγγιση στα περιστατικά, κατόπιν ογκολογικού συμβουλίου : με VATS ή και ανοικτή χειρουργική-θωρακοτομή, καθώς και χειρουργική καρκίνου που έχει εξαπλωθεί σε γειτονικά όργανα (σπονδυλική στήλη, διάφραγμα, μεσοθωράκιο), όγκοι κορυφής πνεύμονα – Pancoast.
 • Χειρουργική μεσοθωρακίου : μεσοθωρακοσκοπήσεις για βιοψίες, μερικές και ολικές στερνοτομές για την χειρουργική αντιμετώπιση όγκων προσθίου μεσοθωρακίο, όπως νεοπλάσματα του θύμου αδένα.
 • Χειρουργική διατήρησης πνευμονικού παρεγχύματος (SLEEVE) : σύνθετες επεμβάσεις στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, που περιλαμβάνουν ανακατασκευή του τραχειοβρογχικού δέντρου ή αγγείων προκειμένου να διατηρηθεί πνευμονικό παρέγχυμα,
 • Χειρουργική αντιμετώπιση της οστεομυελίτιδας στέρνου με μυοπλαστική και χρήση μείζονος θωρακικού μυός.
 • Χειρουργική του οισοφάγου : τεχνική Ivor Lewis για οισοφαγικό καρκίνο, χειρουργική αντιμετώπιση τραχειοοισοφαγικών συριγγίων, εκτομή καλοήθων όγκων οισοφάγου (λειομύωμα), αχαλασία οισοφάγου.
 • Χειρουργική του διαφράγματος: πλαστική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης (BΕLSEY MARK ΙV) , πάρεσης διαφράγματος.
 • Χειρουργική καλοηθών -κακοηθών παθήσεων του θωρακικού τοιχώματος και του συνδρόμου θωρακικής εξόδου.(TOS)
 • Τοποθετήσεις εμφυτευμένων καθετήρων ενδοαγγειακών καθετήρων για χορήγηση χημειοθεραπείας ( port- a- cath)
 • Διαδερμική παροχέτευση θωρακικής κοιλότητας ( π.χ. πνευμοθώρακας, πλευριτικές συλλογές).
 • Δυνατότητα βρογχοσκοπήσεων με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο σε θωρακοχειρουργικούς ασθενείς.

Το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου δύναται να προσφέρει στον θωρακοχειρουργικό ασθενή όχι απλώς μια “γνώμη ειδικού” αλλά και μια πλήρη, ανθρωποκεντρική και κυρίως προσιτή θεραπευτική λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του.

Πληροφορίες

Υπεύθυνος Ιατρός

Καθηγητής Περικλής Τόμος, Θωρακοχειρουργός

Τηλέφωνα επικοινωνίας

210 7208100

210 7208104

Ωρες λειτουργίας

Τρίτη – Πέμπτη: 11:00-14:00